Prothetiek

In het pand is een tandtechnisch laboratorium gevestigd. Dit heeft als voordeel een snelle service voor prothetische voorzieningen.
Er bestaat bij Tandheelkunde de Loten de mogelijkheid prothese binnen 2 dagen te laten vervaardigen.

De uitneembare prothese (kunstgebit)

Een uitneembare prothese (kunstgebit) is één van de meest gebruikte oplossingen voor het vervangen van ontbrekende tanden en kiezen.

De partiële prothese: plaat- of frame prothese

Mochten er een aantal elementen verloren zijn gegaan dan kunt u kiezen voor een partiële (gedeeltelijke) prothese, deze zal uw kauwfunctie verbeteren en uw overige elementen beschermen  tegen slijtage. Een partiële prothese heet ook wel plaat- of frameprothese. Dit is afhankelijk van het gebruikte materiaal. Wij adviseren u om elk jaar uw prothese en mond te laten controleren door uw tandarts.

De behandeling

1. De beginafdruk

Tijdens de eerste afspraak worden er een aantal afdrukken gemaakt. Deze zijn nodig om een individuele lepel te vervaardigen.

2. De individuele afdruk

Tijdens de tweede afspraak wordt een afdruk genomen met een voor u speciaal vervaardigde  lepel. Met deze lepel wordt er vervolgens nóg een afdruk gemaakt om een nóg nauwkeuriger gipsmodel te krijgen.

3. Beetregistratie

Tijdens de derde afspraak wordt de positie van uw kaken ten opzichte van elkaar geregistreerd. Dit noemen we de beetregistratie.  De esthetiek speelt nu ook en rol, zoals de kleur en de grootte van de tanden.

4. Passen van de prothese

De vierde afspraak is voor u de belangrijkste afspraak, er bestaat de mogelijkheid om uw partner of een kennis mee te nemen, zij kennen u immers door en door en kunnen op deze manier hun mening geven. Alle voorgaande informatie hebben we namelijk verwerkt in een wasmodel dat we nu kunnen passen, de tanden en kiezen zitten er nu in en u kunt kijken of u de pasprothese mooi vindt. Alle mogelijkheden om veranderingen aan te brengen zijn nu nog aanwezig, zodat we samen naar een mooie, goed passende prothese kunnen werken. Het is voor ons belangrijk dat het gebit door u wordt goedgekeurd.  Uiteraard zorgen wij ervoor dat u er goed mee kunt eten, praten en lachen en dat u zich er zelfverzekerd mee voelt.

Wanneer alles naar wens is kan het wasmodel worden omgezet in kunststof. Hierna is de prothese af. Deze kunnen wij hierna niet meer veranderen.

5. Het plaatsen van de prothese

Het vijfde bezoek wordt de prothese geplaatst. Ook krijgt u een instructie over het gebruik en het onderhoud van uw prothese.

Immediaat prothese

U krijgt een prothese. Dat is een grote verandering, want uw nieuwe prothese speelt een belangrijke rol bij het kauwen en spreken. Bovendien zijn uw kunsttanden erg belangrijk voor uw uiterlijk.

Een afdruk maken

Voordat de tandarts de tanden trekt, maakt hij een afdruk van uw kaak. In het tandtechnisch laboratorium wordt die afdruk met gips gevuld. Hierdoor ontstaat een gipsmodel. Hierop maakt de tandtechnicus een goed passende afdruklepel van kunsthars. Met deze lepel maakt hij nóg een afdruk om een nóg nauwkeuriger gipsmodel te krijgen. Hierop wordt uw kunstgebit gemaakt.
Bent u tevreden over de kleur, de vorm en de stand van uw eigen tanden? Of misschien juist niet? Informeer uw tandarts hierover vóórdat de prothese wordt gemaakt. Uw tandarts kan u hierin advies geven. Hij zal proberen zoveel mogelijk met uw wensen rekening te houden.

Extracties (het trekken van tanden en kiezen)

Het trekken van tanden en kiezen gebeurt meestal in één keer.

Directe plaatsing

Vroeger liepen mensen voordat ze een prothese  kregen een tijdje zonder tanden. Tegenwoordig hoeft dat niet meer, de prothese, ook wel immediaatprothese genoemd, wordt onmiddellijk in uw mond geplaatst als de laatste tanden zijn getrokken. Dus direct over de verse wonden heen. Dat vindt u misschien een vreemd idee, maar dit heeft een groot voordeel. Uw prothese zit in het begin namelijk als een soort verband op de wonden.