Kindertandheelkunde

Kom regelmatig met uw kind

De kindertandarts kent het gedrag dat past bij de leeftijd van uw kind, zodat hij/zij een goede inschatting kan maken van de draagkracht voor een eventuele behandeling.

Zorg ervoor dat u regelmatig met uw kind bij de tandarts of mondhygiënist komt. Het doel is namelijk om het kind spelenderwijs aan de tandarts te laten wennen. Hoe regelmatiger u komt, des te fijner het voor het kind is. De tandarts raadt dan ook aan om vanaf het doorbreken van de eerste tand al te komen. wellicht is kijken in de mond dan niet helemaal mogelijk maar het geven van preventieve adviezen is in deze periode van groot belang voor de verdere ontwikkeling van het gebit van uw kind. Met behulp van een spiegeltje of een tandenborstel beginnen we om bijvoorbeeld eerst met het tellen van de tandjes.

Kindertandheelkunde valt tot 18 jaar in de basis verzekering en is dus volledig vergoed. Ons advies is om minimaal elk half jaar voor controle met uw kind naar de tandarts of mondhygiënist te gaan ook al gaat u zelf 1x per jaar. In sommige situaties is het nodig uw kind vaker te zien. Bijvoorbeeld wanneer de kans op het ontstaan van gaatjes groot is.

Kids kamer!

Onze praktijk heeft een ruimte die specifiek is ingericht voor kinderen. Het is een speciale behandelkamer met een kindvriendelijke uitstraling. In deze kamer zijn veel kleuren en ook de apparatuur is meegenomen in een kindvriendelijke stijl. Zodoende kunnen ze spelenderwijs kennis maken met de moderne kindertandheelkunde.

Poetsen met uw kind

Wanneer het allereerste tandje doorbreekt is dit natuurlijk een heugelijk moment. Maar het is ook het moment waarop u moet beginnen met poetsen. U kunt hiervoor het beste een kleine handtandenborstel gebruiken speciaal voor kinderen. Deze is wat minder groot waardoor deze goed in het mondje past.

Kinderen zijn tot de leeftijd van 11 jaar niet in staat zelfstandig te poetsen. U zult uw kind dus moeten helpen door na- of voor te poetsen. Houd hierbij regelmaat en doe dit op vaste tijdstippen, ook wanneer uw kind er eventjes niet zoveel zin in heeft. Schoon naar bed, schoon naar school.

Peutertandpasta

Het is belangrijk dat u 2x daags poetst met een fluoride tandpasta passend bij de leeftijd van uw kind. Fluoride is een belangrijk bestandsdeel in de tandpasta wat zorgt voor de bescherming tegen het ontstaan van gaatjes.
Kids onder de 5 jaar slikken regelmatig wat tandpasta in. Te veel tandpasta inslikken is niet wenselijk voor het kind. Laat daarom nooit het kind zelf toegang hebben tot tubes tandpasta’s. Voor de kleinere kinderen zijn er verschillende kinder- en peuter tandpasta’s te koop.

Voeding

Het voedingspatroon is een belangrijke factor in het ontstaan van cariës en tandbederf. Over het algemeen geld dat een kind maximaal 7 voedingsmomenten per dag mag hebben. Een voedingsmoment is alles wat je eet of drinkt, behalve water. Dit zijn drie hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch, avondeten) en maximaal vier tussendoortjes per dag.

Gewoon gaaf

Gewoon gaaf is een landelijke preventiemethode voor ieder kind tot een leeftijd van 18 jaar en zijn ouders/verzorgers. Deze preventiemethode creëert inzicht op de eigen invloed in de het ontstaan en het voorkomen van cariës. Als het kind met regelmaat tandenpoets, hierbij wordt geholpen én een verstandig consumptiepatroon heeft, houdt zijn of haar gebit ‘Gewoon gaaf’. Onze praktijk werkt volgens dit stappenplan dat geïnitieerd is door het Ivoren Kruis en mogelijk wordt gemaakt door Oral-B.