Endodontie

Wortelkanaalbehandeling (endodontologische behandeling)

Tandheelkunde de Loten maakt gebruik van moderne apparatuur en hoogwaardig instrumentarium, er wordt gewerkt met een operatie microscoop zodat ook de met het oog onvindbare kanalen behandeld kunnen worden.

Onder het zichtbare gedeelte van een tand of kies (de kroon), bevindt zich de wortel. In iedere wortel bevinden zich een of meerdere wortelkanalen. Dit kanaal is gevuld met de pulpa die bestaat uit bindweefsel, zenuwvezels en kleine bloedvaten. Deze pulpa kan door tandbederf, een lekkende vulling of een val ontstoken raken. De wortelkanalen staan via de wortelpunt in verbinding met het bot. Hierdoor kan een ontsteking in de pulpa zich uitbreiden naar dit gebied.

  • Uitvoering wortelkanaalbehandeling

    Uw tandarts maakt eerst een röntgenfoto om de status van de wortelkanalen te bekijken en om te zien waar de ontsteking zit. Nadat de tandarts u een plaatselijke verdoving heeft gegeven, maakt hij via de bovenkant uw kies open. Nu kan hij het dode weefsel verwijderen. Daarna reinigt hij de kies met kleine vijltjes en een desinfecterende vloeistof en controleert of er nog andere ontstekingen zijn. Als de pulpa is verwijderd wordt de ontstane ruimte opgevuld met rubberstiftjes en afgewerkt met een normale vulling. Als de kies erg is verzwakt kan een kroon nodig zijn.


Meestal wordt tijdens de eerste afspraak de kanaalbehandeling gestart, waarna een langere afspraak volgt voor het afmaken van de behandeling.

Voor meer informatie zie www.allesoverhetgebit.nl