Behandelingen

Gebitscontrole

Één of twee keer per jaar gaat u voor een preventieve controle naar de tandarts. Tijdens deze controle wordt uw gebit door de tandarts gecontroleerd op gaatjes en eventuele (tandvlees)ontstekingen. Daarnaast kan het nodig zijn dat de tandarts een röntgenfoto maakt om uw gebit beter te kunnen beoordelen. Mocht tijdens het consult gaatjes en/of andere afwijkingen worden ontdekt, dan zal de tandarts een nieuwe afspraak laten inplannen om dit te herstellen. Eventueel kan hij u doorverwijzen naar een collega tandarts of specialist.

Sealen

Blijvende kiezen hebben soms diepe groeven en putjes in de kauwvlakken. Deze plekken zijn vaak moeilijk met een tandenborstel zijn schoon te houden. Op die plaatsen kunnen dus gemakkelijk gaatjes ontstaan. Dit gebeurt vooral als de kiezen net zijn doorgebroken. Het glazuur moet dan nog uitharden. Als de tandarts de groeven en putjes in de kiezen van uw kind te diep vindt, kan hij u adviseren om deze af te sluiten om gaatjes te voorkomen. Dit proces heet sealen.

Preventieve tandheelkunde

U kunt door de tandarts of mondhygiëniste doorverwezen worden naar de preventie-assistente. De preventie-assistente kan tandsteen verwijderen, de conditie van uw tandvlees beoordelen en poetsinstructies geven.
Meer informatie.

Vullingen

Bacteriën in tandplak produceren zuren die het tandglazuur, maar ook het binnenste van de tand kunnen aantasten. Dit proces wordt cariës of tandbederf genoemd. Op den duur ontstaan hierdoor gaatjes. Een vulling vervangt de aangetaste delen. Op deze manier zijn de aangetaste delen hersteld en beschermd. Wij werken in onze praktijk momenteel alleen nog met composiet (een kunsthars in de kleur van de tand). Composiet heet ook wel de zogenaamde witte vulling.

Esthetische tandheelkunde

De modernste technieken kunnen uw gebit verfraaien. Dit kan eenvoudig met mooie witte vulmaterialen, maar ook uitgebreid met kronen, bruggen en andere moderne tandheelkundige verfraaiingstechnieken.
Meer informatie.

Kindertandheelkunde

Vanaf de leeftijd van 2,5 jaar, raden we aan om uw kind mee te nemen naar de tandarts of mondhygiënist. Tijdens deze bezoeken laten we kinderen namelijk langzaam wennen aan de tandartspraktijk.
Meer informatie.

Wortelkanaalbehandeling

In de tanden en kiezen zit van binnen een ruimte (pulpa) met levend weefsel. De pulpa bestaat uit bloedvaten en zenuwen. Door irritatie, infectie of beschadiging kan het weefsel gaan ontsteken. Dit gaat vaak ook samen met een kloppende pijn. De tandarts kan de pijn wegnemen door het ontstoken weefsel te verwijderen en het zenuwkanaal af te sluiten.
Meer informatie.

Extracties

Als het niet meer mogelijk is om een tand of kies te behouden kan verwijderen er van soms nodig zijn. De tandarts bespreekt dit met u en verwijdert de tand of kies als u het daarmee eens bent. De tandarts geeft voorafgaand uitleg over de behandeling en vervolgens ook uitleg over de nazorg.

Kroon- en brugwerk

Het is mogelijk dat een tand of kies geheel of gedeelte is verdwenen. Soms is een tand of kies zelfs niet aangelegd. Een kroon of brug kan dit ontbrekende deel vervangen.
Bij een kroon wordt eerst een deel van de beschadigde tand/kies omslepen. Hierna wordt er een afdruk genomen. De tandtechnicus giet deze afdruk uit. Vervolgens maakt hij er een porseleinen kapje op.
Bij een brug wordt de tand of kies voor en achter de ontbrekende tand of kies omslepen. Ook hier wordt een afdruk van gemaakt, welke de tandtechnicus uitgiet. Hierop wordt een porseleinen kapje gemaakt. Dit kapje begint vanaf de tand of kies die vóór de ontbrekende tand of kies zit. Vervolgens loopt het kapje over de vrije ruimte waar eerst een tand of kies zat. Het kapje eindigt ten slotte op de tand of kies die ná de vrije ruimte zit.
Meer informatie.

Parodontologie (mondhygiëne)

Dit betreft behandelingen van het tandvlees. Dit is van groot belang, omdat tandvlees het fundament van uw gebit is. De mondhygiënist kan u hier alles over vertellen. Samen met de preventieassistentes werkt zij dus aan het gezond houden van uw tandvlees en gebit. De mondhygieniste kan ook uitgebreide parodontologische behandelingen uitvoeren.
Meer informatie.

Orthodontie

Een beugel helpt om scheve tanden recht te zetten of een verkeerde stand van de kaak te verbeteren. Een recht gebit ziet er natuurlijk mooier uit, maar het is ook beter te verzorgen en je kunt er beter mee kauwen. Vaak krijgen schoolgaande kinderen een beugel, maar een beugel kan volwassen ook hulp bieden.
Meer informatie.

Kunstgebit

Soms ontbreken er te veel tanden en/of kiezen. Ook kunnen de tanden en/of kiezen niet meer te herstellen zijn, of heel erg los zitten. Het is mogelijk tijd voor een kunstgebit/prothese. Dit kan een volledig prothese, een gedeeltelijke prothese of een frame zijn. Wij hebben een “in-house” laboratorium. Dit betekent dat al onze prothetische voorzieningen bij ons in de praktijk worden gemaakt.
Meer informatie.