Behandelingen

Gebitscontrole

Één of twee keer per jaar gaat u voor een preventieve controle naar de tandarts. Tijdens deze controle wordt uw gebit door de tandarts gecontroleerd op gaatjes en eventuele (tandvlees)ontstekingen. Daarnaast kan het nodig zijn dat de tandarts een röntgenfoto maakt om uw gebit beter te kunnen beoordelen. Mocht tijdens het consult gaatjes en/of andere afwijkingen worden ontdekt, dan zal de tandarts een nieuwe afspraak laten inplannen om dit te herstellen. Eventueel kan hij u doorverwijzen naar een collega tandarts of specialist.

Sealen

Blijvende kiezen hebben soms diepe groeven en putjes in de kauwvlakken die moeilijk met een tandenborstel zijn schoon te houden. Op die plaatsen kunnen gemakkelijk gaatjes ontstaan, vooral als de kiezen net zijn doorgebroken. Het glazuur moet dan nog uitharden. Als de tandarts de groeven en putjes in de kiezen van uw kind te diep vindt, kan hij u adviseren om deze af te sluiten (te sealen) om gaatjes te voorkomen.

Vullingen

Bacteriën in tandplak produceren zuren die het tandglazuur en zelfs het binnenste van de tand kunnen aantasten. Dit proces wordt cariës of tandbederf genoemd. Op den duur ontstaan hierdoor gaatjes. Om dit te herstellen en te beschermen moeten de aangetaste delen worden verwijderd en vervangen worden door een vulling. In onze praktijk wordt momenteel alleen nog gevuld met composiet (een kunsthars in de kleur van de tand), de zgn. witte vullingen.

Esthetische tandheelkunde

Met de modernste technieken kan uw gebit worden verfraaid. Dit kan eenvoudig met mooie witte vulmaterialen, maar ook uitgebreid met kronen, bruggen en andere moderne tandheelkundige verfraaiingstechnieken.

Kindertandheelkunde

Vanaf 2,5 jaar raden we aan om uw kind mee te nemen naar de tandarts of mondhygiënist. Tijdens deze bezoeken laten we kinderen langzaam wennen aan de tandartspraktijk.

Wortelkanaalbehandeling

In de tanden en kiezen zit van binnen een ruimte (pulpa) met levend weefsel, bestaande uit bloedvaten en zenuwen. Door irritatie, infectie of beschadiging kan het weefsel gaan ontsteken. Dit gaat vaak samen met een kloppende pijn. De tandarts kan de pijn wegnemen door het ontstoken weefsel te verwijderen en het zenuwkanaal af te sluiten.

Extracties

Als het niet meer mogelijk is om een tand of kies te behouden kan verwijderen er van soms nodig zijn. De tandarts bespreekt dit met u en geeft uitleg over de behandeling  en nazorg.

Kronen en bruggen

Als een tand of kies geheel of gedeeltelijk verdwenen is, of zelfs niet is aangelegd, kan het ontbrekende deel worden vervangen door een kroon of brug.
Bij een kroon wordt eerst een deel van de beschadigde tand/kies omslepen. Vervolgens wordt er een afdruk genomen, welke de tandtechnieker uitgiet, en er een porseleinen kapje op maakt.
Bij een brug wordt de tand/kies voor en achter de ontbrekende tand/kies omslepen. Ook hier wordt een afdruk van gemaakt welke de tandtechnieker uitgiet. Hierop wordt een porseleinen kapje gemaakt, die vanaf de tand/kies voor tot de tand/kies na de ontbrekende tand/kies loopt.

Parodontologie (mondhygiëne)

Dit betreft behandelingen van het tandvlees. Dit is van groot belang omdat tandvlees het fundament van uw gebit is. De mondhygiënist kan u hier alles over vertellen. Samen met de preventieassistentes werkt zij aan het gezond houden van uw tandvlees en gebit. De mondhygieniste kan ook uitgebreide parodontologische behandelingen uitvoeren.

Beugel

Een beugel helpt om scheve tanden recht te zetten of een verkeerde stand van de kaak te verbeteren. Een recht gebit ziet er natuurlijk mooier uit, is beter te verzogen en je kunt er beter mee kauwen. Een beugel wordt vaak toegepast bij schoolgaande kinderen, maar ook volwassenen kunnen door een beugel worden geholpen.

Kunstgebit

Als teveel tanden en/of kiezen ontbreken, niet te herstellen zijn of heel erg los zitten, is het mogelijk tijd voor een kunstgebit/prothese. Dit kan zijn een volledig prothese, een gedeeltelijke prothese of frame. Wij hebben een “in-house” laboratorium, dit betekent dat al onze prothetische voorzieningen bij ons in de praktijk worden gemaakt.