Kinderen en de mondhygiënist 

Vanaf 2002 is de opleiding mondhygiëne uitgebreid van een HBO 3-jarige naar een HBO 4-jarige opleiding.

Door uitbreiding van de opleiding zijn mondhygiënisten nu ook bevoegd tot het behandelen van kinderen tot 18 jaar.
Dat betekent dat mondhygiënisten mogen:
- controleren
- restaureren (= boren en vullen)

 

  • Van jongs af aan kunt u uw kind meenemen naar de mondhygiënist of tandarts. Het doel is om het kind spelenderwijs  aan de tandarts te laten wennen.
  • Vanaf 2,5/3 jaar is het mogelijk om in de mond van uw kind te laten  kijken. Met behulp van een spiegel kunnen we dan bijvoorbeeld “tandjes tellen”. Uw kind hoeft dan niet persé zelf plaats te nemen op de stoel, maar het mag natuurlijk wel. Soms willen ze graag bij een ouder op schoot, dat is geen enkel probleem.

Ga in ieder geval elk half jaar voor controle met uw kind naar de tandarts of mondhygiënist. Ook al gaat u zelf maar 1x per jaar.

Fluoride basis advies

Fluoride advies
Wanneer het eerste tandje doorbreekt kunt u met poetsen beginnen. U kunt hiervoor een handtandenborstel gebruiken. Een goede tandenborstel heeft zachte afgeronde nylon haartjes en een kleine kop.

Peutertandpasta
Kinderen onder de 5 jaar slikken wel eens wat tandpasta in daarom is er voor hen een speciale peutertandpasta te koop met een lagere concentratie fluoride. De tandpasta die ze inslikken kan zo geen kwaad. Omdat kinderen per ongeluk wel eens tandpasta inslikken krijgen ook de tanden en kiezen die nog niet zijn doorgebroken en dus in de kaak liggen, via het bloed fluoride toegediend. Zo zijn ze dus al sterker op het moment dat ze doorbreken.

Basis advies
Vanaf doorbraak van het eerste melktandje tot 2 jaar:
- 1x per dag poetsen met peuter- en juniortandpasta.

Vanaf 2 jaar tot 5 jaar:
- 2x per dag poetsen met peuter- en juniortandpasta

Vanaf 5 jaar:
- 2x per dag poetsen met een gewone fluoridetandpasta.

 


DSCN2299

.